Фронтівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
19 Квітня 2024 р

День вишиванки

День вишиванки 2020: історія та цікаві факти про свято. Статті ...

    День вишиванки в Україні щороку відзначається в третій четвер травня. Цього року – 21 травня. Вишиванка – символ української національної культури. День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно нове свято, покликане сприянню єдності та культурному відродженню українського народу. Засновницею всеукраїнського свята вишиванки є письменниця Леся Воронюк, якій належить крилатий вислів: «Вишиванка – це генетичний код нації».

Так у 2006 році чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу тодішньої студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та пару викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України.

Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 50 країн усього світу. Так простий флешмоб студентів перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

День вишиванки – народне свято, покликане до сприяння єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Кожного року вчителі та учні нашого закладу приєднувались до акцій в цей день. Цього року навіть в умовах карантину ми хочемо првести фото-флешмоб «Вишиванка – це генетичний код нації».

  Запрошуємо вчителів,учнів та всіх бажаючих взяти участь у цьому заході, який буде проходити з 18.05 по 22.05. Свої фото надсилайте на  електрону адресу frontivka@gmail.com.

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *