Фронтівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
28 Березня 2024 р

Мати – найрідніша людина

 

      Травень – місяць, багатий на свята, найпишніша та найпрекрасніша пора весни. І одне з травневих свят в Україні називається просто, але стосується кожного з нас. Кожної людини, яка живе та ходить по землі. День Матері відзначається в нашій країні у другу неділю травня.

   Історія свята така: у 1908 р. молода американка Анна Джервіс із Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом – у 1910 р. штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це – свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама – найголовніша людина для своїх дітей.

     Безумовно, День матері – одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

Мати – найрідніша людина. Ії голос, яким би він не був, мелодійний чи ні, все одно наймилозвучніший. Теплі руки матері – це перше, що відчуває малюк. Ніжні дотики, колискова, ласкаві слова – все це прояви материнської любові, тепла. Мати – це та, хто дала життя, дала можливість з’явитися на цей світ, побачити сонце та небо, пробігтись зеленою травицею, проявити себе у цьому світі. Навіть, коли мама багато чого забороняла робити, життя, яке вона дала, дає можливість проявляти себе, творити у нашому світі, нести у нього свій труд, тепло своєї душі.

     Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

День матері – це найкраща можливість нагадати мамі, як сильно ми любимо і цінуємо її. Це свято з кожним новим роком стає все більш популярним, і це не дивно, оскільки мама, споконвіку, була найріднішою і найдорожчою людиною для кожного. Незважаючи на те, що існує це свято не так давно, воно вже було схвалено і підтримано мільйонами українців.

У цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам зі святом. Хай світлом і добром відгукуються у душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість!

 

В. Симоненко
Вклонися їй
…жінки матері нашого народу 

                            О. Довженко

Коли малим ти вперше ставна ноги  
Яка ж то радість матері була! 
Від тихої колиски до порога 
Вона тебе за руку провела. 
Вона прибігла стомлена
 з роботи, 
І, може, сон їй очі замикав, 
А дома
новий клопіт і турботи, 
І довга низка непочатих справ. 
І ти не знав, що терпли в неї руки, 
Коли вона сідала до стола 
І, затаївши біль в душі і муку, 
Із батьком річ проникливу вела. 
Вона писала: «Добре нам живеться, 
Ти ж про одне, про перемогу дбай. 
Уже синок наш бігає й сміється... 
Скоріше окупантів добивай». 
Вона усе тоді робити вміла, 
Вона усе тоді робить могла, 
Вона усім нам щедро уділила 
І ласки, і сердечного тепла, 
Їй не шкодуй синівської любові, 
Її мозолі й зморшки
 все шануй, 
Вклонися їй, скажи привітне слово 
І руки працьовиті поцілуй. 
Навчись її всім серцем поважати 
І берегти від злоби і наруг: 
Радянська жінка
трудівниця, мати,  
Вона твій перший і надійний друг. 
Їй по плечу, здається, світ підняти, 
Їй справи по плечу
великі і малі, 
Бо це ж вона, вона народу мати, 
А значить
 Мати правди на землі.

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *