Фронтівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
28 Березня 2024 р

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв  Голокосту | Донецька Обласна Державна адміністрація

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію   № 60/7 «Пам'ять про Голокост», що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Україна приєдналася до цього документу у 2012 році та разом зі всім світом почала відзначати пам'ять про цю сумну подію.

Трагедія Голокосту не оминула  Україну За переписом населення від 1939 року на території області проживало 65 556 осіб єврейської національної меншини, що складало 2,1 % від загальної кількості її населення. За час окупації 1942-1943 рр. її чисельність скоротилась майже вдвічі.

Широковідомими є місця де відбувалося масове знищення єврейського народу нацистською окупаційною владою. Найбільша кількість розстрілів мала місце в містах Бахмуті (алебастрові штольні біля міста), Костянтинівці (Сергіївська балка), Краматорську (селища Іванівка та Ясногірка) та Маріуполі (селище Агробаза). На території м. Донецька у 1942 році існувало єврейське гетто через яке пройшли тисячі євреїв, проте точне їх число залишається й досі невідомим.

  Україна разом з усім світом розділяє скорботу за жертвами Голокосту. Українці – нація, яка пережила Голодомор, не може не відчувати біль Голокосту. Ми пам’ятаємо трагедію Бабиного Яру. Ця рана ніколи не загоїться.

Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на теренах теперішньої України. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином супроти всього людства. 27 січня 1945 року бійці 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшої нацистської «фабрики смерті» – концтабору Аушвіц-Біркенау.

Засвоїти уроки історії – обов’язок теперішніх і прийдешніх поколінь. Маємо не лише пам’ятати про безневинні жертви минулого, але й об’єднати зусилля, щоб не допустити повторення трагедій, подібних Голокосту.

Схиляємо голови в пам’ять про безневинно закатованих жертв…

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *