Фронтівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
28 Березня 2024 р

Ми -європейська країна

Європи

 
 
 
У суботу, 16 травня, українці відзначали День Європи

Після здобуття незалежності Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри якнайшвидше приєднатися до Європейського співтовариства.

Саме тому й був встановлений у нашій країні День Європи, який відзначається з 2003 року згідно з Указом президента "Про День Європи" у третю суботу травня.

Україна – єдина держава-не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. У самій Європі цей день відзначають 9 травня відповідно рішення, ухваленого у 1985 році на саміті Ради ЄС у Мілані.

Історія Дня Європи в Україні

День Європи відзначається 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом. Україна трохи відсунула цей день, зробивши нефіксованим, та запровадила його відзначення щороку у третю суботу травня.

Цей день, на відміну від міжнародних днів, запроваджених ООН та ЮНЕСКО, або державних і релігійних свят, не покликаний захищати когось від чогось або вшановувати чиюсь пам'ять. Для України це скоріше день-нагадування, день-знак, день-вектор як для країни, котра прагне стати повноправною частиною європейської спільноти і має на це всі права та підстави.

Для України, як для держави, що з самого початку свого існування була "вписана" у євразійський континент та у європейську геополітичну площину, це знаковий день. Він є приводом, аби засвідчити прагнення України існувати у мирі та розвивати свою силу нарівні з країнами об’єднаної Європи.

День Європи починався в Україні як день, коли іноземці з європейських спільнот, які мешкають або тимчасово перебувають в України, розповідали про життя у Європі, про історію та культуру інших держав. Тепер ми маємо дещо більший арсенал "європейських" заходів у третю суботу травня.

16 травня - День Європи | Канівська РДА

Вітаємо з Днем Європи! Це свято у черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України – вона починається у серці кожного українця!Бажаємо всього найкращого: здоров’я, радості, благополуччя, натхнення, щастя, успіхів у всіх Ваших справах та здійснення мрій. Давайте об’єднаємо наші зусилля для прискорення євроінтеграційних процесів в Україні, впровадження європейських цінностей і зміцнення дружби та миру в нашій країні, в Європі та у всьому світі. Зі святом!

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *