Фронтівський ліцей Вінницького району Вінницької області
Оратівська громада, Вінницька область
Освітній портал оратівського району Підписатися на новини
28 Березня 2024 р

Крути: трагедія, подвиг, пам’ять

 

Щороку, 29 січня, кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя. 

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка серед інших вела наступ на Українську Народну Республіку. Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

На Аскольдовій могилі
Поховали їх –
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих…

Пам'ятай про Крути

   Вчителі та класні керівники провели онлайн-уроки історичної пам'яті «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять», присвячені дню вшанування пам’яті молодих героїв. Під час уроку пам’яті школярі переглянули відеофільми та презентації, які присвятили пам’яті Героїв Крут, основною думкою яких: «вони боролися, щоб ми перемогти». 

  Сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись, у далекому 1918-му, перебуває в перших рядах боротьби, і не випадково, що боротьба ця проходить саме на Сході України. У цій боротьбі нас надихають слова великого Кобзаря: «Борітеся — поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

 

 

 

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *